23. leden - Mezinárodní den koláčů

23.01.2025

Mezinárodní den koláčů, slavený 23. ledna, je svátkem věnovaným všem milovníkům koláčů, původně vyhlášený Americkou asociací výrobců koláčů v roce 1986. Tento den se (převážně ten americký) svět zahalí do vůně pečených dobrot všeho druhu. Tento den podporuje domácí pečení, sdílení a vychutnávání koláčů všech druhů, ať už sladkých (jablečný, čokoládový, ovocný, drobenkový) nebo slaných (quiche, masový, sýrový, zeleninový koláč). Lidé jej oslavují pečením doma pro rodinu, pořádáním soutěží o nejlepší koláč či návštěvou restaurací, které nabízejí speciální nabídky. Je to ideální příležitost užít si tradici a pochutnat si na oblíbené dobrotě, vždyť štěstí chutná nejlépe, když se sdílí...

Forma na pečení – kytka 

Materiál a pomůcky:

  • keramická hlína MA
  • šablona
  • váleček
  • nožík
  • modelovací pomůcky
  • špejle
  • štětec
  • houbička
  • bílá engoba
  • transparentní glazura

Pracovní postup:

  1. Vyválíme plát hlíny všemi směry a přiložíme šablonu tvaru květiny a obkreslíme špejlí se špičkou.
  2. Vyřízneme tvar a začistíme okraje. Doprostřed nakreslíme podle šablony osmiúhelník.
  3. Plát necháme mírně zavadnout a začneme tvarovat okraje. Středový tvar tvoří dno.
  4. Zvedneme okraje a vytvoříme pravidelné obloučky. Pečlivě začistíme.
  5. Hlínu necháme zavadnout a poté natřeme dno bílou engobou. Necháme zavadnout, ne zcela uschnout. Pustíme se do vyškrabávání dekoru.
  6. Necháme uschnout a přežahneme na teplotu 900 °C. Misku ponoříme do transparentní glazury. Pálíme na 1130 °C.

Autor/foto: Nataša Kotvová