Modelovaná konvice
V chladném počasí vás příjemně zahřeje třeba čaj z ručně vyráběné konvice. S naším návodem to zvládne každý.
Budete potřebovat: keramickou hlínu, šlikr, modelovací nástroje, nůž, houbičku, dřevěné pravítko nebo vařečku, igelit, ratanové ucho, formu - miska, glazuru BSZ 2229 tyrkysovou s kovovými efekty, BSZ fialovomodrou 2230, transparentní na vnitřek konvice, oxid kobaltu
- Připravíme si kulatou misku jako formu a pokryjeme
ji igelitem. Z hroudy hlíny si natrháme kousky hlíny velikosti ořechu.
- Formu zakrytou igelitem porýváme kousky hlíny, které
tiskneme jeden vedle druhého. Nemusíme používat šlikr, stačí, když hlínu pevně
přitiskneme.
- Pokryjeme celý povrch formy, čímž nám vznikne
polokoule. Vezmeme dřevěné pravítko nebo vařečku a poklepem kousky hlíny pevně
spojíme.
- Povrch by měl být hladký a stěna všude stejně
široká. Jednu polovinu konvice máme hotovou.
- Po mírném zavadnutí sundáme výrobek z formy a
pustíme se do druhé poloviny konvice stejným způsobem.
- Obě poloviny spojíme k sobě a zaretušujeme.
Vykrojíme otvor pro hubičku. Víčko vykrojíme šikmým řezem, začistíme a
přilepíme zámeček z válečku hlíny.
- Hubičku vytvoříme stočením plátu do ruličky. Vytvarujeme
a slepíme šlikrem.
- Přilepíme zavadnutou hubičku na vyříznutý otvor.
Vytvarujeme dvě ouška na uchycení držadla z ratanu. Pokličce přilepíme šlikrem
držátko.
- Povrch narýhujeme. Necháme schnout i s víčkem proložené
průklepovým papírem. Po přežahu částečně zatřeme oxidem kobaltu a naglazujeme.
Vypálíme na 1080 °C.
Jak pracovat s BSZ glazurami
Keramické glazury značky BSZ z Keramického centra jsou vysoce efektní a oblíbené glazury. Při jejich nanášení je nutné počítat s větší vrstvou, ale v takové míře, aby glazura po zaschnutí nepopraskala, to by značilo vrstvu příliš velkou. Ta by se pak při ostrém výpalu stáhla z výrobku. Nejlepší je vždy glazuru předem vyzkoušet na malém kousku střepu a teprve poté glazovat velké plochy. Glazury BSZ můžeme také překrývat přes sebe. Tím dosáhneme dalších zajímavých efektů. Stále ale musíme mít na paměti - s vrstvením to nepřehánět!
Tento nápad sponzoruje: