Můžete se našim čtenářům představit a říct něco
málo o sobě?
- Jmenuji se Lada a pod značkou Mydliplch tvořím přírodní mýdla. Ačkoliv jsem
vystudovala na VŠ botaniku, rozhodla jsem se změnit zaměření a věnovat se celé
řadě věcí, které mě lákají. Stal se ze mě sezonní pracovník a tak v létě pracuji
v Norsku v údolí řeky Sjoa, kde bydlím v obytné dodávce a v zimě se pak věnuji
svým projektům v ČR.
Jak jste se dostala k výrobě přírodních
mýdel?
- Po dokončení VŠ jsem
byla hodně vyčerpaná, hledala jsem únik od toho všeho, co jsem už znala. Při
letmém projíždění Instagramu jsem narazila na mýdla od @Marsau_botanicals,
která si mě zcela získala. Pamatuju si, že v tu chvíli jsem se rozhodla, že budu
dělat přírodní mýdla a jednoho dne se tím budu živit. A od té doby kráčím
pomalu vstříc tomuto cíli.
Výroba mýdla je tak
trochu alchymie, trvalo dlouho, než jste vychytala všechny mouchy?
- Tradiční výroba mýdla
je strašně krásný proces, během kterého se za použití hydroxidu zmýdelníte
tuky, čímž vzniká mýdlo. Teoreticky nejde o nic složitého, nicméně je zde velký
prostor pro různé kombinace - suroviny které použijeme totiž určují, jaké
kvality bude mýdlo mít. Není to tak, že mýdlo je vždy stejné - je možné u něj
pozorovat mnohem více parametrů než jen vůni a barvu. Určitě bych netvrdila, že
jsem již na všechno přišla, je to stálý proces kombinování a hledání
relativních ideálů.